Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 5 Slideshow Image 6

Palazzo Ghezzi

Project for the restoration and development of Palazzo Ghezzi

  • Client:
    Perrotta Group s.n.c.
  • Year:
    2015
  • Type:
    restoration
  • Status:
    contest
  • Team:
    archt. F. Russo (team leader), archt. R. Russo, eng. M. Cappiello, archt. A. Trisolini, eng. E. Gliozzi
  • Surface:
    1650 square meters
  • Location:
    Carpignano Salentino (LE) - Italy
 

The Ducal Palace of Ghezzi family is one of the most important and suggestive architectural attractions of the city of Carpignano Salentino. The improvements project drawn up on the basis of the Administration's project, which includes consolidation and restoration interventions integrating a new land use from residential to municipal offices and community services (including a large area of the first floor assigned as museum).
The aim of creating a "Multifunctional  Palace", through the exhibition of any recoveries of stone material and exhibit it as a "factory Lapidarium", a library, a civic center, certainly help to raise the exhibition quality inside the Palace.  The restoration aims to carry out the works to complete the work already done and started, it is mainly characterized by the improvement and functional redevelopment, even through a settin up, of the allocation of the necessary architectural works both the static and plant engineering nature through non-invasive and reversible works. Also given the new orders to equip the Palace to museum and tour standards is necessary a re-examination of the functional pathways and adaptation of toilet facilities. The improvements for the structural consolidation of the Ducal Palace of Ghezzi family, are aimed to the increase building security levels through a system of targeted and limited measures, designed in compliance with the principles of "basic  intervention" and "reversibility" and include: a consolidation of the masonry to be accomplished with traditional techniques; for the reconstruction of the collapsed joisted floors expected to be demolished and rebuilt, it provides the construction of wooden beam floors, with single and double frame. The proposed restoration works consider both exteriors and interiors.For the exteriors the environmental arrangement of open spaces, or  rather the road facing the Palace and its courtyard, recovering and enhancing the existing frameworks; it is also defined the restoration of the facades and the moulding, as well as a revisiting of the external casings. Inside the courtyard the project provides for the demolition of a superfetation service room leaning against the facing wall. Regarding the interiors is revised the functional arrangement of the offices, provided for the final project, with the preparation of glass separation panels forms the "cages" on the side to the counterfacades, at odds with the spatiality of the court architecture and the historical distance covered of the rooms (just towards courtyard). The ameliorative proposal goes over again the spatial and functional distribution of the enviroments relocating the distributive space to the courtyard. This choice allowed us to rationalize and simplify the distances creating a linear and continuous hallway that connects directly the various spaces and the two entrances; to create two new functional environmens that in the final design were spaces devoid of quality and identity; not have environments without lighting and ventilation according to the final project. The spaces are enhanced with functional and flexible fittings: the wall units allow to separate spaces preserving the visual permeability between the distribution and the various ambients, furnish with simplicity and contain part of the plant engineering concealing the eye. (translated by Irene Bonifacino)