Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 5 Slideshow Image 6

Cultural Center of St. Scholastica and St. Peter

Project of redevelopment, enhancement and enjoyment of the Monastery of St. Scholastica

  • Client:
    MIBACT
  • Year:
    2011
  • Type:
    restoration
  • Status:
    contest
  • Team:
    archt. F. Russo (project leader), archt. R. Russo, archt. E. Tattoli, eng. M. Cappiello , archt. P.O. Di Chito, archt. S. Terlizzi, eng. C. Cozzo
  • Consultants:
    Goppion s.p.a. - Valerio Maioli s.p.a. - Dr. archaeologist G. De Felice
  • Surface:
    858 square meters
  • Location:
    Bari - Italy
 
The strategic purpose of the project is the redevelopment of the connection that the monument has always had, considered its location, with the town and the sea. In fact, the cultural centre of St. Scholastica has had, since ancient times, the role of "hinge" between the old town and the sea, now lost.
The project of improvements deals with a few but essential aspects:
1. The setting of an archaeological excavation in progress, in such a way as to be immediately usable, "a building yard in progress / in itinere" to give to the citizens and to the wider people,  informations the progress of the work on the work, according to the philosophy of '"open work";
2. The conservation of the monumental complex in respect of its volume and architectural features of the different spaces that will accommodate the new destinations;
3. The improvement of the shape and functional quality of the technological systems, particularly affected by the ArtWay route; through lighting engineering solutions flexible and modular for the setting up exhibitions of easy integrability and flexibility for future expansions; achieve a high degree of energy efficiency, in order to reduce and optimize energy consumption.
4. The new entry to the Polo Museale: the presence of a stretch of water, that flows on planes with a slight downward slope and a water vertical blade welcome visitors; The blade of water engages in the corner of the bastion rampart, closed on one side by trapezoidal ramp, that leads to share access to the museum.
5. The connections between the environments of the Polo Museale: in the environment 3a particular attention was paid to the design of the roofing and to his relation with the ascending light; the blades of laminated glass are characterized by different heights so as to have gentle slopes such as to create a movement to the same roofing, in addition, the shadows, that the crystal blades produce, plumb the space giving it a slight movement that will change with the variation of the daily movement of the natural light. 
The glazed fitting compartment 4a, is redesigned as an extension of the hall 4 where the visitor can gradually come out from the immersion of the immersive Art Way’s route.
The structure consists entirely of elements in structural glass so as to declare immediately the intention to make well-recognizable the new intervention from the existing masonry structure, ensuring its readability; the glazed environment is made of sheets of glass-ceramics, in which are housed modules of opacifying film (in ON/OFF operation) on which you can also project images integrating the compartment 4a in museum. (translated by Irene Bonifacino)